Grippostad C kemény kapszula 20x
2,044 Ft
Gyártó:: Stada
Elérhető: Raktáron

Darab:


 

Grippostad C kemény kapszula

paracetamol, aszkorbinsav, koffein, klórfenamin-maleát

 

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő bevétele.

·            Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

·            További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.

·            Sürgősen forduljon orvoshoz, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

·            Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

 

A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Grippostad C kapszula és milyen betegségek esetén alkalmazható?

2.       Tudnivalók a Grippostad C kapszula szedése előtt

3.       Hogyan kell szedni a Grippostad C kapszulát?

4.       Lehetséges mellékhatások

5        Hogyan kell a Grippostad C kapszulát tárolni?

6.       További információk

 

 

1.       MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GRIPPOSTAD C KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

 

A Grippostad C kapszula az influenzaszerű tünetek és meghűléses betegségek kezelésére szolgál.

 

A Grippostad C kapszula javallatai:

Meghűléses betegségek tüneteinek (pl. fejfájás, végtagfájdalom, orrdugulás és száraz köhögés) kezelése. A Grippostad C kapszula a lázat is csillapítja.

 

Mivel a Grippostad C kapszula a hatóanyagok fix kombinációját tartalmazza, ezért adagolását nem lehet a túlsúlyban levő tünetekhez igazítani. Erre a célra más készítményt kell választani.

 

 

2.       TUDNIVALÓK A GRIPPOSTAD C KAPSZULA SZEDÉSE ELŐTT

 

Ne szedje a Grippostad C kapszulát

·            ha allergiás (túlérzékeny) a paracetamolra, az aszkorbinsavra, a koffeinre, a klórfenamin-maleátra vagy a Grippostad C kapszula egyéb összetevőjére,

·            ha súlyos májkárosodásban szenved,

·            ha súlyos vesekárosodásban szenved,

·            ha terhes,

·            ha szoptat.

·            Nem adható gyermekeknek 12 éves életkor alatt.

 

A Grippostad C kapszula fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

Ne szedjen Grippostad C kapszulát orvossal történt megbeszélés nélkül az alábbi esetekben:

·            ha májműködési zavarban szenved,

·            ha veseműködési zavarban szenved,

·            ha örökletesen magas a bilirubinszint a vérében (Gilbert-szindróma),

·            ha veseköve van (oxalát kövesség),

·            ha vastárolási betegségben szenved (talasszémia, hemokromatózis, szideroblasztos anémia),

·            krónikus alkoholizmusban,

·            ha a gyomor vagy húgyhólyag kivezetésénél szűkülete van,

·            ha magas a szembelnyomása (szűkzugú glaukóma),

·            ha gyomor vagy nyombélfekélye van,

·            ha pajzsmirigy túlműködésben szenved (hipertiroidizmus),

·            ha szívritmuszavara van,

·            ha szorongásos betegségben szenved.

 

Ha tünetei nem enyhülnek, illetve súlyosbodnak, más szövődmény is fellép vagy magas láza lesz, feltétlenül forduljon orvoshoz.

 

Paracetamol tartalmú gyógyszereket (mint pl. a Grippostad C kapszula) orvosi vagy fogorvosi javaslat nélkül csak néhány napig és alacsony adagban ajánlott alkalmazni.

 

Fájdalomcsillapítót tartalmazó gyógyszerek (mint pl. a Grippostad C kapszula) hosszú távú, nagy adagban történő, nem a javallatnak megfelelő alkalmazása fejfájást okozhat, amit nem szabad a gyógyszer adagjának megemelésével kezelni.

 

Mint minden paracetamol tartalmú gyógyszer esetében, az ajánlott adag túllépése súlyos májkárosodást okozhat. Ebben az esetben azonnali kezelés szükséges.

 

A túladagolás elkerülése érdekében figyelembe kell venni, hogy a maximális napi adagot más egyidejűleg alkalmazott paracetamol tartalmú készítményekkel együtt se lépje túl. Forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha más egyidejűleg szedett gyógyszere is tartalmaz paracetamolt és az adagolás módosítása szükséges.

 

Egyedi esetekben örökletes glükóz-6-foszfát dehidrogenáz hiányban (a vörösvérsejt anyagcseréjének zavara) szenvedő betegeknél nagy dózisú aszkorbinsav (C-vitamin) alkalmazása után súlyos hemolítikus anémia (a vörösvérsejtek szétesése) alakult ki. Ezért az ajánlott dózis túllépését el kell kerülni.

 

Vesekövességre hajlamos betegekben nagy dózisú aszkorbinsav (C-vitamin) alkalmazása esetén fennáll a kalcium-oxalát kő képződésének kockázata.

 

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

 

A Grippostad C kapszula hatóanyagai az alábbi gyógyszerekkel léphetnek kölcsönhatásba:

-          A gyomor kiürülését lassító gyógyszerek (pl. propantelin) egyidejű alkalmazásakor csökkenhet a paracetamol felszívódásának sebessége, így hatása később kezdődik.

-          A gyomor kiürülését gyorsító gyógyszerek (pl. metoklopramid) felgyorsíthatja a paracetamol felszívódását és hatásának kezdetét.

-          Zidovudin (AZT, HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszer): Együttes alkalmazása során megnő a fehérvérsejtszám csökkenés (neutropénia) kockázata, ezért AZT-vel kezelt betegek csak orvosi utasításra szedhetnek Grippostad C kapszulát.

-          Probenicid (köszvény kezelésére szolgáló gyógyszer): Egyidejű alkalmazás esetén a Grippostad C kapszula adagját csökkenteni kell, mivel lassíthatja a paracetamol lebomlását a szervezetben.

-          A szalicilamidok (fájdalomcsillapítók) megnyújthatják a Grippostad C kapszula hatását.

-          Bizonyos gyógyszerek lebontását végző enzimeket serkentő gyógyszerek. Ezek bizonyos altatók (barbiturátok), epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek (fenitoin, karbamazepin), tuberkulózis kezelésére használt gyógyszerek (rifampicin). A Grippostad C kapszulával egyidejűleg alkalmazva fokozódhat a paracetamol májkárosító hatása.

-          Véralvadásgátlók: Több hétig paracetamollal együtt szedve a véralvadásgátlók hatása felerősödik.

-          A kolesztiramin (a vér zsírtartalmának csökkentésére szolgáló gyógyszer) csökkentheti a paracetamol felszívódását és ezáltal a hatását is.

-          Nyugtató hatású gyógyszerek, pl. altatók (barbiturátok), allergia kezelésére használt gyógyszerek (antihisztaminok) vagy bizonyos mentális betegségek kezelésére használt gyógyszerek (pszichoaktív gyógyszerek). Együttes alkalmazásukkor ezen gyógyszerek nyugtató hatását a koffein gyengítheti a klórfenamin-maleát pedig erősíthet.

-          Szapora szívverést (tahikardia) okozó gyógyszerek, pl. a vérnyomást növelő szimpatomimetikumok és pajzsmirigy hormonok (tiroxin). Grippostad C kapszula egyidejű alkalmazásakor a szívfrekvenciát növelő hatásuk erősödhet.

-          Teofillin (asztma kezelésére szolgáló gyógyszer). A teofillin kiválasztódása a szervezetből csökkenhet.

-          Efedrin és más hasonló gyógyszerek (pl. a meghűlés és a szénanátha kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek). A Grippostad C kapszula együttes alkalmazása növeli a hozzászokás veszélyét az efedrin típusú gyógyszerekhez.

-          Orális fogamzásgátlók, cimetidin (gyomorfekély kezelésére) és diszulfirám (alkohol elvonásra alkalmazott gyógyszer) csökkentik a koffein lebomlását a szervezetben.

-          Bizonyos altatók (barbiturátok) és a nikotin (pl. dohányzás) gyorsítja a koffein lebomlását a szervezetben.

-          A fertőzések kezelésére használt bizonyos gyógyszerek (kinolon-karboxilsav típusú girázgátlók) csökkenthetik a koffein kiválasztását a szervezetből.

-          Bizonyos széles hatásspektrummal rendelkező gyógyszerek, mint a benzodiazepinek (altató és nyugtató gyógyszerek). Grippostad C kapszulával együtt alkalmazva különböző, előre nem kiszámítható kölcsönhatásokat okozhatnak. Ha bármilyen kölcsönhatást tapasztal mialatt ilyen gyógyszereket szed, azonnal értesítse orvosát.

 

A Grippostad C kapszula egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal

A Grippostad C kapszula szedése közben az alkoholfogyasztást kerülni kell, mivel az alkohol fokozza a Grippostad C kapszula hatásait és mellékhatásait.

 

Terhesség és szoptatás

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

 

Terhesség

Terhesség alatt a Grippostad C kapszula nem alkalmazható.

 

Szoptatás

Szoptatás alatt a Grippostad C kapszula nem alkalmazható, mert hatóanyagai bekerülhetnek az anyatejbe.

 

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A gyógyszer előírás szerinti alkalmazása esetén is olyan mértékben megváltoztathatja a reakcióképességet, hogy az befolyásolja a közlekedésben való aktív részvételhez vagy, munkagépek kezeléséhez szükséges képességeket. Ez fokozottan érvényes az alkohollal kölcsönhatásban.

 

Fontos információk a Grippostad C kapszula egyes összetevőiről

Ez a gyógyszer laktózt (tejcukor) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

 

 

3.       HOGYAN KELL SZEDNI A GRIPPOSTAD C KAPSZULÁT?

 

A Grippostad C kapszulát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

 

Amennyiben a kezelőorvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

Felnőtteknek és serdülőknek 12 éves kor felett:

-          Naponta 3-szor 2 kapszula.

 

Máj- és veseműködési zavarban szenvedő betegek

Máj- és/vagy veseműködési zavar esetén, valamint ha a vérében magas a bilirubinszint (Gilbert szindróma) az adagot csökkenteni kell, vagy az adagok bevétele közötti időt kell növelni. Ezt beszélje meg kezelőorvosával.

Súlyos máj- és/vagy vesekárosodásban a Grippostad C kapszula nem alkalmazható (lásd 2. pont).

 

Az alkalmazás módja

A kapszulákat elegendő mennyiségű vízzel (pl. 1 pohár víz) kell bevenni.

 

A kezelés időtartama

A Grippostad C kapszulát hosszabb időn keresztül vagy nagyobb adagokban nem szabad orvosi tanács nélkül szedni.

 

Ha a Grippostad C kapszula hatását túl erősnek vagy túl gyengének érzi, forduljon orvosához.

 

Egyéb
Besorolás típusa Vény nélkül kapható gyógyszer
Hatóanyag paracetamol, aszkorbinsav, koffein, klórfenamin-maleát

Írjon véleményt a termékről

Megjegyzés: HTML használata nem engedélyezett!
Kapcsolodó termék(ek)